maandag 23 januari 2012

Stappen

STAP 1 Omschrijving van de opdracht in eigen woorden.
Deze reader bevat erg veel tekst. Het is daarom erg slim om na het lezen hiervan de hele opdracht voor jezelf in je eigen woorden samen te vatten. Dit kan vaak volstaan met 2 of 3 regels: wat wil de opdrachtgever nu precies van mij?

STAP 2 Grove planning maken.
Op een heleboel plaatsen in de reader staat informatie. Vaak staan er ook data bij voor de deadline (het moment dat iets af moet zijn) Zet al die informatie op een rijtje en probeer een lijstje te maken van de stappen die je moet maken om de deadline te kunnen halen. (Een formulier hiervoor staat in de bijlage van deze reader en is digitaal te vinden op lesmateriaal)

STAP 3 Mindmapping Brainstormen is een manier om op ideeën te komen. Dit hoeft nog niet direct tot een geweldig uitvoerbaar iets te leiden. Probeer juist helemaal nog niet aan mogelijke toepassingen te denken. Door te brainstormen kun je tot ver- rassende ideeën komen. We kennen diverse soorten van brainstormen.

STAP 4 Vooronderzoek (beeld, kleur en lettertype) en onderzoek naar sfeer.
Wat voor soorten magazines zijn er allemaal? Hoe zijn ze vormgegeven? Wat voor typografie is er gebruikt? Hoe wordt er omgegaan met fotografie? Wat is de doelgroep van een magazine en hoe is dit in de vormgeving terug te vinden? Minimaal 4 magazines onderzoeken en voorzien van eigen mening.

STAP 5 Concept
Het concept is het idee. Hoe sta jij tegenover het onderwerp: “de verbeelding”? Wat is jouw idee daarover? Hoe wil jij het neerzetten? Wat is voor jou het ideaal vormgegeven magazine voor een bepaalde doelgroep. Een concept hoeft maar een paar zinnen te bevatten: een kernachtige beschrijving.

STAP 6 Schetsfase Ga nu foto’s bedenken bij jouw idee (concept). Dit ga je schetsen of omschrijven. Vaak hoort daar ook bij dat je op zoek gaat naar een lokatie die geschikt is voor de opname. Als het een studiofoto betreft, ga je ook een lichtplannetje maken. Voor de vormgeving van het magazine ga je een stramien maken. Dit betekent dat je gaat bepalen wat het formaat van het magazine wordt, hoe de lay-out eruit komt te zien, waar de foto’s komen en waar de typografie. Ook ga je keuzes maken voor lettertypen en kleur.

STAP 7 Bespreken met opdrachtgever
Je hebt ideeën en schetsen. Dit is het moment om dit met de opdrachtgever te bespreken.

STAP 8 Planning opname en checklist,
Bedenk wanneer je de opname gaat maken en wat je daarvoor nodig hebt: maak een checklist zodat je zeker weet dat je overal aan denkt. Maak een lichtplan.

Stap 9 Acquisitie en afspraken, callsheet (regelwerk; lokatie, spullen die op de foto moeten e.d.)
Maak afspraken. Dit kan zijn om op een bepaalde lokatie te kunnen fotograferen het reserveren apparatuur en afspraken met modellen. Verzamel alles wat je nodig hebt om te fotograferen en houdt daarbij je checklist in de gaten zodat je niets vergeet.

Stap 10 Maken opstelling.
Bouw de opstelling die je gaat fotograferen op. Zet het licht op de goede plaats, stijl het onderwerp. Stel de camera juist in. (Maak hiervan een foto als bewijs)

STAP 11 Opnamen.
Het daadwerkelijke fotograferen en de resultaten

Stap 12 Inlezen bestanden, toevoegen van metadata, copyright, trefwoorden, back-up.
Al tijdens het inlezen van het bestand kun je ervoor zorgen dat je persoonsgegevens opgenomen worden in het be- stand. Met behulp van trefwoorden kun je ervoor zorgen dat je die bestanden weer terug kunt vinden. Je bent er zelf ten alle tijden verantwoordelijk voor dat je bestanden niet kwijtraakt. De opdrachtgever moet het magazine op tijd hebben. Daarom is het verstandig de bestanden te kopiëren: back-uppen. In “POLS” staat een reader(FBBL1) over metadata e.d. toevoegen in bridge.Zorg er bovendien voor dat de foto’s in mappen staan zodat je niet hoeft te gaan zoeken.

Stap 13 Selecteren.
Een goede selectie maken is niet eenvoudig. Probeer altijd een paar opties open te houden. Je hebt meerdere beelden die in het magazine gebruikt gaan worden. Let goed op de wisselwerking tussen foto’s en typografie. Maak van alle foto’s contactbladen Selecteer hierin en maak van de selectie kleine prints. Plaats deze prints is de pagina’s waar ze voor bedoeld zijn. Zo krijg je een goed idee hoe het eruit komt te zien. Met geprint materiaal kom je veel sneller tot een oplossing

Stap 14 Bewerken.
De foto’s worden met de typografie in het magazine geplaatst te worden. Juiste resolutie, kleurruimte, bestandsformaat. De pagina’s worden zo opgemaakt dat ze goed geprint kunnen worden.

Stap 15 Foto’s in het magazine plaatsen.
Je gaat de vormgeving van het magazine maken.

Stap 16 Printen.
Het magazine moet nu geprint worden. Je mag dit zelf doen of laten doen.

Stap 17 Presenteren aan de klant en evalueren:
Het magazine wordt tijdens de laatste les gepresenteerd aan klasgenoten en de docent. Tijdens de presentatie moet je het volgende aan de orde laten komen. 
1. Wat was mijn concept? 
2. Is het eindresultaat wat je gehoopt had?
3. Waarop ben je het meest trots en waarom?
4. Wat viel het meest tegen? 
5. Wat zou je als tip aan je klasgenoten mee willen geven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten